Educatie & Talentontwikkeling
Educatie als onderdeel van ‘life long learning’ was wederom een speerpunt. Het educatieve aanbod is uitgegroeid tot een geïntegreerd onderdeel van het programma. Dit word op verschillende wijze ingevuld met mooie kijkwijzers, lezingen, special tours, ontmoetingen, Masterclasses, ingerichte werkplaatsen, de Kunstbuzz in samenwerking met onze hoofdsponsor ING en speciale rondleidingen, expert meetings, DenkTanks, en ruim 21.000 kinderen die de Kunsthal in schoolverband hebben bezocht.
MASTERCLASSES
Voor HBO- en WO-studenten was er opnieuw de serie Masterclasses in samenwerking met de Willem de Kooning Academie. Gerenommeerde makers lichten exclusief voor studenten en Kunsthal Vrienden hun werkwijze en oeuvre toe en gaan hierover met de deelnemers in gesprek. Na een bijzondere reeks in 2017 hebben we in 2018 opnieuw bijzondere ‘Masters’ in de Kunsthal verwelkomd: kunstenares Melanie Bonajo (genomineerd voor de Prix de Rome Beeldende Kunst), kunstenaar Michael Kvium, modeduo Viktor&Rolf, fotograaf Stephan Vanfleteren en kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Het programma blijkt elk jaar een enorme bron van inspiratie voor de deelnemers en geeft hen waardevolle inzichten. Een aantal masterclasses waren met meer dan 300 verkochte tickets zelfs uitverkocht. Elke masterclass wordt gefilmd en is terug te zien via het YouTube kanaal van de Kunsthal.
ING KUNSTBUZZ
Vier keer per jaar rijdt de ING Kunstbuzz, een initiatief van de Kunsthal en ING, om klassen waarvoor vervoer een probleem vormt naar de Kunsthal te brengen. Op deze manier komen jaarlijks ruim 750 Rotterdamse leerlingen, die daar anders niet de mogelijkheden voor hebben, met kunst in aanraking. Dit jaar faciliteerde de Kunstbuzz de eerste editie van ‘Kijk ze Kijken’, waarmee de Kunsthal de Museumeducatie-aanmoedigingsprijs won in 2017. Een groep leerlingen uit het speciaal onderwijs bezochten samen met ouderen uit een nabijgelegen seniorenflat de Kunsthal. De deelnemers keken in deze samenstelling anders en beter naar kunst.
SUMMERSCHOOL
In de zomer van 2018 vond opnieuw de Summerschool plaats bij All you can Art. Met het Zuiderparkcollege als een van de vaste partners, heeft kunstenaar David Bade een week lag met verschillende klassen aan een kunstwerk gewerkt. Dit ‘open atelier’ vond plaats in de aula van het Zuiderparkcollege. Daarnaast was er een Summerschool in de Kunsthal waar meer dan dertig gemotiveerde leerlingen aan deelnamen. Samen met vijf verschillende kunstenaars die bij het project betrokken zijn, ontwikkelden ze in een meester-gezel relatie hun eigen werk.
SPECIAL TOURS EN LEZINGEN
Een inmiddels terugkerend educatief event zijn de special tours die zorgen voor een extra buitenschoolse educatieve laag in de tentoonstelling. De Kunsthal nodigt een aantal keer per jaar bijzondere gasten uit die de tentoonstellingen vanuit een geheel nieuw perspectief belichten. Zo konden bezoekers mee lopen met plastisch chirurg Xander Smit door de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur. Tjeerd de Faber, professor van Het Oogziekenhuis Rotterdam leerde de bezoeker hoe kinetische kunst het oog in de maling neemt in de tentoonstelling Actie <-> Reactie. met een oogarts van Het Oogziekenhuis. Tijdens de Post Human Days werden er lezingen gegeven door kunstenaar die zich bezig houden met ’technologie en ‘de nieuwe mens’.
ART MEDIATION
Bij de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur waren er elk weekend gidsen aanwezig voor alle leeftijden. In plaats van een rondleiding gingen deze gidsen in gesprek met bezoekers. Zogenaamde art mediation. De gidsen gaven, door middel van de Visual Thinking Strategies-methode, meer tekst en uitleg bij de diverse sculpturen en gingen verder in op de ervaring die de bezoeker heeft bij het kijken naar de levensechte beelden.