Experiment
De Kunsthal werkt steeds meer samen met jonge makers en kunstenaars, zoals bij All you can Art, Kunsthal Light en in de programmering van Kunsthal LIVE. We realiseren ons ook beter hoe moeilijk het is voor deze groep om de ‘voordeur’ van de grote instellingen te vinden. In stadsbrede discussies is dit onderwerp, het gat tussen kunstvakonderwijs en presentatieplek, steeds vaker voorbijgekomen. Een van de resultaten is de samenwerking rond de serie Masterclasses, die de Kunsthal een aantal jaren geleden is begonnen.
ALL YOU CAN ART
De Kunsthal Rotterdam presenteerde in samenwerking met Instituto Buena Bista (IBB) dit jaar voor de derde keer All you can Art (AYCA). AYCA is een atelier, een tentoonstelling en Summerschool ineen, waar iedereen, maar dan ook écht iedereen, de kans krijgt om te maken, te leren en te ontdekken. Spil van het project zijn founding fathers van IBB en kunstenaars David Bade en Tirzo Martha die, samen met social practice kunstenaars Liesbeth Labeur, Rieneke de Vries en IBB-alumni Elvis Chen, Roxette Capriles en Johanna Franco Zapata atelier hielden in de Kunsthal. Het nietsvermoedende Kunsthalpubliek werd actief uitgenodigd en betrokken om samen met de kunstenaars en de Summerschoolstudenten te werken aan de totstandkoming van kunstwerken. IBB-medewerkers Omar Martha en Crystal Boomgaart waren samen (of om en om) aan een centrale tafel niet te missen voor elke bezoeker.
AYCA beperkte zich hierbij niet tot de Kunsthal zelf. Met behulp van een SRV wagen, DenkTanks en verschillende partners als Stichting Laurens (ouderenzorg), Antes (daklozen- en verslavingszorg) en Het Zuiderpark College (VMBO), ging AYCA de verbinding aan met de bewoners van Rotterdamse wijken die normaal gesproken niet of weinig met elkaar, of met kunst en cultuur in aanraking komen. Bij elk van de drie partners realiseerden de kunstenaars een extra atelier waar ze samen met bewoners, studenten of patiënten werkten aan een site specific kunstwerk. Hierbij werden ook Summerschoolstudenten nauw betrokken, die op hun beurt bij de verschillende locaties ervaringen opdeden met het werken in een sociale context. Op hun beurt zijn de deelnemers van de verschillende partners ook weer aanwezig geweest in de Kunsthal. Het realiseren van deze verbindingen tussen mensen door middel van creativiteit en engagement zorgt voor een grote impact onder de deelnemers. Inclusiviteit is het toverwoord bij AYCA en dat laat zich duidelijk herkennen in het hele project. Afgelopen jaar volgde OPEN Rotterdam de AYCA kunstenaars in de Kunsthal, bij onze partners en door de straten van Rotterdam, om de boodschap te verspreiden dat kunst voor iedereen is.
All you can Art is inmiddels niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Rotterdam. In de zomer van 2019 staat AYCA, onder de bezielende leiding van kunstenaars David Bade en Tirzo Martha, weer in de Kunsthal en trekt meer dan ooit de stad in met een eigen plek op Rotterdam-Zuid op twee locaties: Het Gemaal op Zuid en Groene Hilledijk 272-274. Kijk voor meer informatie op kunsthal.nl/allyoucanart4. Ook dit jaar volgt OPEN Rotterdam AYCA. Beelden van dit jaar zijn te bekijken op: www.openrotterdam.nl
DIRECTIEWISSEL
Tegen de achtergrond van het gat tussen kunstvakonderwijs en presentatieplek ontstond tussen de directeuren van de Kunsthal en de Willem de Kooning Academie het idee om een maand van stoel te wisselen om zo deze problematiek vanuit het perspectief van de ander te kunnen benaderen. Een andere belangrijke doelstelling was het verder versterken van de duurzame relatie tussen de twee instellingen.
Door aan den lijve te ondervinden hoe een kunstacademie werkt en wat de studenten over dit onderwerp vertellen, is bij de directeur van de Kunsthal beter begrip ontstaan voor de uitdagingen van een kunstvakonderwijsinstelling. Andersom is het voor de directeur van de Willem de Kooning Academie veel duidelijker geworden hoe een (grote) instelling als de Kunsthal werkt, hoe wij tot onze programmering komen en hoe wij ons ‘life long learning’ educatieve aanbod samenstellen. Er is bewust voor gekozen het geen kortstondige stage te laten zijn, maar een langere periode – waarin letterlijk van stoel is geruild en alle verantwoordelijkheden van elkaar werden overgenomen. De wederzijdse observaties en ervaringen zijn publiekelijk in Rotterdam gedeeld en ook nog een keer met medewerkers van het ministerie van OC&W.